A testkultúra felszereléshiányok kezelése

A felszereléshiányok kezelésének elvei:

 • A felszereléshiány egyfajta gazdálkodási lehetőséghez kapcsolódnak, a gyerekek érezzék meg, hogy a mulasztás kezdetben nem büntetéssel, hanem esélyeik csökkenésével jár.
 • A tolerancia jegyében minden negyedben van három alkalom, ami komolyabb következmények nélkül “kihagyható”. Még a visszaesőket is megilleti negyedenként egy következmények nélkül járó felszereléshiány.

A pótlás intézménye – a mulasztás önkéntes kijavítása megmarad.

 • A gyerekek rövid, két hetes pótlási intervallumokban , “azon melegében” rendezhetik hiányaikat.
 • A rendszer kezdő és végpontjában megőrzi a korábbi koncepció legfontosabb elemeit, azaz a tolerancia és pótlás elemét, valamint az együttműködés teljes hiánya esetén a szerződéskötés lehetőségét.

Az eset(ek) és a következmény(ek) közötti nagy időtávot azonban belátható, mérlegelhető, egyre komolyodó következmények fokozataira tagoljuk.

A felszerelés hiányok következményei azonnaliak, de kijavíthatóak, nem a büntetés, hanem a kiszámítható következmények jellemzik, ugyanakkor kellően erős jelzéseket jelent a krónikusan mulasztó gyerekek számára is.

E kiszámítható, átlátható “gazdálkodás” érdekében kizárólag pedagógiai lehetőségei miatt bevezetjük testkultúra tárgyból is a negyedévenként két órára vonatkozó bérletrendszert.

Kezdetben ez a két óra a felszereléshiányok tétje.

A pótlásokat két héten belül meg kell tenni a délutáni, testkultúra tanár által vezetett iskolai sportfoglalkozásokon.

Fokozatok:

 • A felszereléshiányos tanuló első két alkalommal a negyedévi két bérletét veszíti el,
 • a harmadik alkalmat még mindig csak pótolni kell, a pótlás tehát eddig egyfajta jóvátételi lehetőség, de itt már felvesszük a kapcsolatot a szülővel, of-vel.
 • a negyedik alkalommal a tanuló elveszíti a bérletét a következő negyedre és automatikus IB figyelmeztetést kap. Pótolni kell két héten belül.
 • ötödik alkalommal automatikus IB intést kap és pótolnia kell.
 • hatodik alkalommal IB tárgyaláson megrovás-szigorú megrovásban részesül és pótol.
 • Ezt követően szerződés kötésre kerül sor.
FELSZERELÉS HIÁNY ADOTT NEGYEDBEN

KISZÁMÍTHATÓ KÖVETKEZMÉNY

 
1. alkalom Az adott negyedben egy bérletezési lehetőség elvesztése.Nincs pótlás, hiszen van bérletvesztés.Ha a tanuló a negyedben már elhasználta a két bérletét, akkor a bérletezés lehetőségének elvesztése  a következő negyedben érvényesül.
2. alkalom Az adott negyedben a  második bérletlehetőség elvesztése.
3. alkalom Pótlás két héten belül.Ez a mindenkit, minden negyedben megillető tolerancia sáv / zöld sáv A testkultúra tanár felveszi a kapcsolatot a szülővel és az osztályfőnökökkel
4. alkalom Automatikus, tárgyalás nélküli IB – figyelmeztetés, + a bérletezés elvesztése testkultúra tárgyból a következő negyedre (érvényes akár a következő év első negyedére is, pótlás két héten belül A testkultúra tanár a hálózaton az ofők számára is elérhető módon regisztrálja a történéseket. 
5. alkalom Automatikus, tárgyalás nélküli IB – intés, + pótlás két héten belül
6. alkalom IB tárgyalás, megrovás, szigorú megrovás  

Értelmező kiegészítések:

 • Aki egy negyedben csak a harmadik felszereléshiány alkalomig jutott, az a következő negyedben ismét tiszta lappal indulhat, nem vesztette el a bérletezési lehetőségét és a zöld sávját sem (1-3 alkalom).
 • Aki egy negyedben három felszereléshiány fölé jutott, az a következő negyedben is élhet a negyedévi egy zöld sávval, de viszi magával az eddig elért IB – fokozatait, és a zöld sáv utáni második felszereléshiány esetén automatikusan a következő IB – fokozatba lép.
 • Ha egy gyermek a kötelező pótlást nem teljesíti két héten belül, akkor automatikusan a következő felszerekéshiány alkalomba, ill. a következő IB – fokozatba lép.
 • A pótlás tényét a testnevelő regisztrálja.
 • Szerződéskötés esetén  a gyermek bérletét az IB rövidebb-hosszabb időszakra bevonhatja. A szerződésben az iskolapolgár együttműködésére épülő vállalását is rögzíteni kell.
 • Az IB – határozatok hatálya a következő év első negyedének végéig tart

Azokon az évfolyamokon, ahol még nincs bérlet – 7-8-9. évf. – a negyedévi  első három alkalmat pótolni kell két héten belül, a negyedik alkalomtól ugyanaz az eljárás, mint a nagyoknál, azaz a következő negyedévben már csak egy lehetőség van, amit pótolni lehet, a következő alkalomtól pedig az IB fokozatok automatikusan jönnek.

A testkultúra munkacsoport nevében: Kis András

2236 összes, ebből 1 mai megtekintés
Tetszik(0)Nem tetszik(0)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .